Hva er egenkapitalbevis?
Et egenkapitalbevis (EK-bevis) er et egenkapitalinstrument utstedt av sparebanker, som har klare likhetstrekk med aksjer. Forskjellen handler først og fremst om eierrett til selskapsformuen og den medfølgende innflytelsen i bankens organer.
Egenkapitalbevis er utbytteberettiget og har generelt høy direkteavkastning, med et gjennomsnitt på 5 – 7% for de børsnoterte egenkapitalbevisene. Overskuddet i egenkapitalbevisbankene fordeles forholdsmessig etter egenkapitalbevisenes eierandel og institusjonens øvrige kapital.
I egenkapitalbevisbankene har den privateide (EK-bevis) kapitalen høyere prioritet enn den eierløse kapitalen (grunnfond og gavefond), med andre ord fungerer sparebankens fond og gavefondet som en buffer for egenkapitalbeviseiernes kapital. Dette gjør at egenkapitalbevis i bank har lavere risiko enn aksjer i bank, alt annet likt. I dag har 54 sparebanker utsted egenkapitalbevis, og av disse er 26 notert på Oslo Børs/Merkur.
Egenkapitalbeviseiernes innflytelse
- Egenkapitalbeviseierne i RørosBanken vil etter emisjonen velge 5 av totalt 24 av forstanderskapets representanter.
- Forstanderskapet er normalt dominert av lokale krefter, dette gjelder også egenkapitalbeviseiernes representanter.
- Eierandeler utover 10 % av samlet egenkapital per investor må godkjennes av Finanstilsynet.
Beskatning
- Regelverket for skattlegging av egenkapitalbevis er likt som for aksjer. Det innebærer at det utbytte norske investorer mottar på egenkapitalbevisene i 2018 beskattes med 30,59 % fratrukket et skjermingsfradrag.
- Skattereglene er også like når det gjelder salg. Gevinst som oppnås ved salg av egen-kapital bevis er skattepliktig inntekt. Tap er fradragsberettiget.
- Egenkapitalbevisene formuesbeskattes som aksjer og den ligningsmessige verdien av egenkapitalbevisene utgjør 80 % av markedsverdien.
- Fritaksmodellen: Investeringer i egenkapitalbevis gjennom aksjeselskaper havner inn under fritaksmodellen. Fritaksmodellen innebærer i hovedsak at et aksjeselskaps opptjente inntekter fra eierandeler i andre selskaper er skattefrie. Dette innebærer at et aksjeselskap som aksjonær er fritatt for beskatning av utbytte og gevinst på egenkapitalbevis og aksjer. Av ellers skattefrie inntekter kommer imidlertid 3 % til beskatning som ordinær skattepliktig inntekt. For mer informasjon se skatteetaten.no.
Viktig informasjon
Markedet og betingelser endres over tid, og informasjonen er derfor ikke bindende. RørosBanken påtar seg intet ansvar for direkte eller indirekte tap/kostnader som måtte oppstå ved investering i ovennevnte produkt. Det er risiko knyttet til en investering i RørosBanken. En nærmere beskrivelse av risikofaktorer er å finne i prospektet. Historisk avkastning vil ikke være noen garanti for fremtidig avkastning.