De viktigste begrepene du må vite om boliglån
Når du skal ta opp ditt første boliglån, er det lett å bli forvirret av alle ordene og begrepene som brukes. Her har vi laget en guide som forklarer de viktigste begrepene du må vite før du søker om et boliglån.
Ulike typer boliglån
-
BLU / Boliglån for unge
Boliglån for unge er et eget tilbud til deg mellom 18 og 33 år. Du kan låne opp til 85 % av kjøpesummen til vår laveste rente. Les mer om boliglån for unge.
-
Grønt boliglån
Boliglån for deg som har eller skal kjøpe en bolig med energimerking A eller B. Les mer om grønt boliglån.
-
Rammelån (flexilån)
Med et rammelån betaler du rentekostnader hver måned, mens avdragene betaler du når det passer deg. Du må ha god styring på din økonomi og minst 40 % egenkapital. Finn ut mer om rammelån.
-
Refinansiering av boliglån
Hvis du trenger lån til oppussing eller andre investeringer, kan det være fornuftig å øke boliglånet ditt fremfor å ta opp et nytt lån. Å samle flere lån til ett gir bedre kontroll og betingelser. Finn ut mer om refinansiering av boliglån.
-
Byggelån
Byggelån er for deg som skal bygge bolig. Det etableres som en kredittramme og dekker løpende utgifter i byggeperioden. Kontakt oss om byggelån for å se på muligheter for deg.
Serielån og annuitetslån
-
Serielån
Serielån innebærer at avdragene er de samme gjennom lånets løpetid. Du betaler de samme avdragene hver måned, med en høyere rente i starten som gradvis blir lavere. Totalt er det billigere å velge et serielån på grunn av lavere rentekostnader over tid. Les om fordelen med serielån her.
-
Annuitetslån
Den vanligste låntypen. Du betaler samme beløp hver måned (om renten ikke endrer seg). Etter hvert som du nedbetaler lånet, blir andelen rente mindre og avdragsdelen høyere. Dette gir deg en forutsigbar nedbetaling. Les om fordelen med annuitetslån her.
Litt om renter
-
Hva er rente?
Rente er prisen du betaler for å låne penger.
-
Hva er nominell rente?
Nominell rente er renten på lånet ditt, uten gebyrer.
-
Hva er effektiv rente?
Effektiv rente er nominell rente pluss gebyrer. Det er denne summen du faktisk må betale for pengene du låner.
-
Hva er forskjellen på fast- og flytende rente?
Med fastrente betaler du det samme hver måned, uansett markedsrente. Med flytende rente vil betalingene variere i takt med markedets renteendring.
-
Hva er rentebuffer?
Rentebuffer er en sikkerhetsmargin som banken bruker for å sikre at økonomien din tåler renteendringer.
Andre begreper på boliglån
-
Hva er finansieringsbevis?
Finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne ved kjøp av bolig. Finn ut mer om finansieringsbevis.
-
Hva er egenkapital?
Egenkapital er pengene du har spart opp for å kjøpe bolig, eksempel BSU og sparepenger. Banker krever vanligvis at du har 15 % egenkapital før du får et boliglån. For eksempel, på en eiendom som koster 1 million kroner, tilsvarer 15 % egenkapital 150 000 kroner.
-
Hva er lånebeløp?
Lånebeløp er summen du trenger å låne for å kjøpe bolig. Bruk boliglånskalkulatoren for å finne ut hvor mye du kan låne.
-
Hva er nedbetalingstid?
Nedbetalingstid er tiden det tar å betale tilbake lånet ditt. Jo lengre nedbetalingstid, desto lavere månedlige betalinger, men høyere totale rentekostnader. Du kan velge nedbetalingstid opp til 30 år, og det er viktig å finne en nedbetalingstid som passer deg og din økonomi.
-
Terminbeløp
Terminbeløp er summen av renter, gebyrer og avdrag.
-
Avdrag
Avdrag er det du betaler inn på selve lånet.
-
Hva er en kausjonist?
En kausjonist er en som stiller seg personlig økonomisk ansvarlig for boliglånet ditt.
-
Hva er en realkausjonist?
En realkausjonist er en som stiller sin eiendom som sikkerhet for lånet ditt (pant).
-
Hva er en medlåntaker?
En medlåntaker er en som tar opp lån sammen med deg.
Ønsker du mer informasjon om våre boliglån?
Boligguiden@headingTag>
Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.